Bazı topluluklar arasında bir filmin gerçekten ciddi bir ürün olarak işaretlenmesi için bir R derecesine ihtiyacı olduğuna dair geçmişten gelen bir algı var, çünkü R dereceli filmleri genellikle çocuk düzeyindeki kişiler izlemiyor. Ancak bu fikrin öznel olduğunu hatırlatmakta fayda var, bir filmin PG-13 olarak mı yoksa R olarak mı derecelendirileceğini belirleyen unsurlar oldukça basittir ve çoğu zaman hikayeyle ilgisizdir.

The Batman’in en önemli pazarlama yönlerinden birisi ve beraberinde getirdiği başarı, serinin karanlık tarafa doğru itilmesinden kaynaklanıyor. Yönetmen Matt Reeves, filmin Bruce’un dedektiflik becerilerini vurgulayan psikolojik bir gerilim filmi olacağını ve önceki filmlerin bu yöne pek fazla yaklaşmadığını belirtti. Film için yayınlanan fragmanlar ve tanıtım görüntüleri, Michael Giacchino’nun karanlık müziğiyle birleşen şiddetli ve koyu görüntülerle bu fikri daha da güçlendirdi.

Tüm bu unsurlar birçok insanın filmin R derecesine sahip olmasını istemesine yol açtı ve bu nedenle, filmin PG-13 derecesine sahip olduğu açıklandığında birçok insan hayal kırıklığına uğradı. R dereceli filmler tasarım gereği daha yetişkin olarak algılandığından, birçok insan bir filmin mümkün olduğunca karanlık ve ciddi olmasını istiyorsa bunun gerekli olduğuna inanıyor, ve bu da birçok insanın Batman’den istediği şeydi. Ancak bu genele yayılan popüler bir yanılgıdır; bir filmin derecelendirmesi, bazı insanların düşündüğü gibi filmin sahip olabileceği içerik ve konu kadar kısıtlayıcı değildir, bu nedenle Batman’in sahip olduğu PG-13 derecesi, onu bir R derecesiyle olacağından daha az karanlık yapmaz.

PG-13 Vs. R: Bu Derecelendirmeler Neye Göre Yapılıyor?

Çoğu kişi R dereceli filmleri yetişkinlere uygun içerikle ilişkilendirir çünkü bir R derecesi, çocukların isteyerek veya istemeyerek, bir PG-13 filmi izlemelerinden daha az olası olduğu anlamına gelir, ancak durum genellikle böyle değildir. Bir filmin derecesini belirleyen başlıca faktörler şiddet, dil, uyuşturucu kullanımı, çıplaklık gibi şeylerdir. Bunların çoğuna ya G ve PG dereceli filmlerde izin verilmiyor ancak işin derinlerine indiğimiz zaman seks ve uyuşturucu kullanımının birçok PG-13 filmine dahil edildiğini görmüştük. Aşırı derecede uyuşturucu veya cinsel yönelimli çıplaklık içeren yapımlar günün sonunda R derecesi alacaktır; bir PG-13 filmi aşırı veya kalıcı olmadığı sürece şiddetli, küfürlü ve kasvetli olabilir.

Bir filmi R yerine PG-13 olarak derecelendirme kararına giren yapımların çoğu genellikle olay örgüsünü değiştirecek düzeye varmıyor. Örneğin Zack Snyder’ın Justice League filmi, orijinal Justice League’den daha fazla şiddet ve küfür içerdiği için bir R derecesi aldı, ancak genel hikaye kısmında pekte bir farklılık yoktu. Yani anlayacağınız filmin tonu ve genel hikayesi bu derecelendirmeden etkilenmeyebilir.

Batman Filmi PG-13 Derecesiyle Başarısını Koruyabilecek mi?

Daha önce belirttiğimiz gibi, Batman’in PG-13 olarak derecelendirilmesi genel hikayeyi etkilememelidir. Derecelendirmeye rağmen hikayenin tonu hala çok karanlık ve olgun olabilir. Çıplaklık ve seks kuralları aşılmadığı sürece DC’nin Batman’inin istediği kadar karanlık olmasını önleyecek pek bir şey yok.

Süper kahraman filmlerinin büyük tarihinde, R derecesi alan filmlerin nispeten az örneği vardır; Dikkate değer iki örnek, Watchmen ve Deadpool filmleridir, ancak bu filmlerin her ikisi de hikayelerinin tonu nedeniyle değil, şiddet ve çıplaklık gibi faktörler için bu derecelendirmeyi aldı. Bu iki aykırı faktörün ötesinde çoğu süper kahraman filmi genellikle PG-13 derecelendirmesi alır.

Birçok süper kahraman filminin PG-13 derecelendirmesi almasının ana nedeni, muhtemelen hedef kitlenin çocuklar ve gençler olması ve daha önce de belirtildiği gibi, R dereceli bir film izlemelerinin onlar için daha zor olması olabilir. Süper kahraman filmlerini bu kategoride tutmak hedef kitleden daha fazla erişilebilirlik sağlar. Günün sonunda stüdyoların önceliği olabildiğince çok kişiye ulaşmak olduğundan yapmak istedikleri şey oldukça mantıklı gibi görünüyor.