Geleceğe Dönüş filmlerinin gerçek tarihle yakın bir ilişkisi vardır, farklı dönemlerden hem gerçek hem de hayali kültürel simge alışverişinde bulunurlar. Nike’ın kendi kendine bağlanan ayakkabıları ve efsanevi uçan kaykaylar Geleceğe Dönüş serisi ile eş anlamlıdır. Ancak hepsinden öte, filmin başyapıtı ile en yaygın olarak ilişkilendirilen unsur 1981 model DeLorean DMC-12 spor otomobilidir.

DeLorean, fütüristik görünümü nedeniyle Doc Brown’ın yaratacağı zaman makinesi için mükemmel bir araçtır. Parlak paslanmaz çelik gövdesi, aerodinamik şekli ve martı kanadı şeklinde kapıları, arka iticileri ve 2. filmde ekstra malzemeler ile daha da fazla birleştiğinde adeta bir uzay gemisinden sökülmüş gibi görünüyordü. Ancak gerçek hayattaki DeLorean, orijinal Geleceğe Dönüş filmine kıyasla iyi bir araba olmaktan çok uzaktı.

DeLorean’ın başlangıcı göz önüne alındığında teknik sorunlar yaşayacağı oldukça açıktı. Kurucu John DeLorean’ın ilk olarak bir fabrika kurmak için bulabildiği tek yer, çalışanların ciddi bir iş tecrübesi eksikliği yaşadığı Kuzey İrlanda idi. Ayrıca o sırada dünya çapındaki yakıt kıtlığı nedeniyle DeLorean, otomobilin performansını, hızını ve ağırlık dağılımını büyük ölçüde azaltan bir motor kullanmak zorunda kaldı. Yavaş, verimsiz, ağır ve aşırı ısınmaya meyilli olan DeLorean, döneminin hemen hemen tüm diğer arabalarının gerisinde kaldı. Bu nedenle Marty McFly, Doc Brown’ın DeLorean kullanarak bir zaman makinesi yaptığını görünce büyük bir şok geçirdi.

Geleceğe Dönüş Filminde Kullanılan DeLoreanlar Şimdi Nerede?

Geleceğe Dönüş’ün popülaritesi ikonik otomobili pop kültürüyle tanınan bir koleksiyon eşyası haline getirdi ve neredeyse tek başına unutulmaktan kurtardı. Üretilen 9.000 araçtan yaklaşık 6.500’ü hayatta kaldı ve bunların çoğu Geleceğe Dönüş’ün Marty McFly ve Doc Brown’ına olan bağlantıları ile alakalıydı. Altın kaplama DeLoreans ve soldan direksiyonlu modeller gibi bazı özel versiyonlar da piyasaya sürüldü. Bununla birlikte en ünlü DeLorean’lar, Geleceğe Dönüş üçlemesinde kullanılan ve yalnızca bir istisna dışında bugüne kadar hayatta kalan yedi arabadır.

“Kahraman” olarak da adlandırılan “A” arabası, Geleceğe Dönüş Bölüm I’de kullanılan ana DeLorean’dı. Cilalı dış yüzeyi ve karmaşık detayları nedeniyle Universal tarafından hala özenle korunmaktadır, şu anda Los Angeles’taki Petersen Müzesi’nde duruyor. Sürüş sekansları için kullanılan “B” arabası, “Enkaz” arabası olarak adlandırıldı ve Geleceğe Dönüş Bölüm III’te bir tren tarafından yok edildi. Şaşırtıcı bir şekilde “B” arabası hala hayatta ve Massachusetts’teki özel sergide duruyor. “C” arabası iç mekan görüntüleri çekmek için çekimler sırasında demonte edildi ve kalan parçaları, Universal Studios tarafından özel bir Japon şirketine kopya oluşturması için satıldı.

Geleceğe Dönüş üçlemesinde kullanılan diğer dört DeLorean, erken dönemde çeşitli değişikliklere uğradı. Tren tekerlekleri ile donatılan ve raylara uyarlanan “Oxnard” DeLorean, depoya kaldırılmadan önce kısa bir süre sergilendiği ve uzun süre beklediği Universal Studios Orlando’da emeklilik günlerini yaşıyor. Bölüm III’ün çöl ortamı için modifiye edilen diğer iki Geleceğe Dönüş DeLorean’ın kaderi önceki modellere benzerdi, birincisi Universal Studios tarafından bir kopya oluşturmak için satılan “C” arabasının parçalarıyla birleştirildi ve ikinci çöl arabası şimdi “B” arabası gibi özel bir sergiye ait. Son olarak Bölüm II’deki uçuş sahneleri için fiberglastan yapılan DeLorean, Universal Studios tarafından geçmişte yok edildi.