İlk iki Harry Potter filminin yönetmeni olan Amerikalı yönetmen Christoper Columbus, ikinci filmin vizyona girmesinden sonra neden seriden ayrılmaya karar verdiğini açıkladı. Birleşik Krallık’ta Sihirbazın Taşı veya Felsefe Taşı olarak adlandırılan ilk film, Kasım 2001’de dünya çapında büyük beğeni topladı ve her biri JK Rowling tarafından yazılan kendi adını taşıyan kitap serisine dayanan bir dizi devam filmini doğurdu. Film serisinin ilk çıkışının ardından, genel yapım Harry Potter evrenini daha fazla keşfeden yan yapımlarla daha popüler hale geldi.

Orijinal filmin aşırı yüksek başarısından sonra stüdyo, Columbus’un nihayetinde geri döndüğü bir sonraki filme devam etmeye hazırdı. 2. film aynı oyuncu kadrosunu korudu ancak stüdyo üçüncü filmin geliştirilmesine geçtikten sonra, Columbus yönetmenliği bırakmaya karar verdi.

Yönetmen, THR (The Hollywood Reporter) ile yaptığı röportajda seriden bu kadar erken ayrılma nedenini açıkça söyledi. Columbus’un dedikleri tam olarak şöyle:

Felsefe Taşı tam 160 gün sürdü, bu da gülünç derecede uzun. Çekimleri bıraktıktan hemen sonra, 160 gün daha süren Sırlar Odası’nı çekmeye başladık. Bu kabaca 320 gün arka arkaya çekim demek. O zamanlar küçük olan çocuklarımın büyüdüğünü göremiyordum. Onlarla yemek yemeyi bile özlemiştim. Bunun altı, yedi, sekiz yılını daha yapamam diye düşündüm. Çocuklarım büyüyecek ve ben onları asla tanıyamayacağım. Hayır böyle birşey istemiyordum.

Columbus’un fazla çalışmama arzusu ayrılışının nedeni olsa da, ekranda böylesine ikonik bir edebiyat eseri yaratmanın getirdiği baskı ve zorluk da bir başka sebep olabilir. Özellikle 90’ların sonlarında, ilk filmin geliştirilmesi sırasında çalışması gereken tüm ekip, karakterin görünüşlerinin ve kişiliklerinin yazılı açıklamalarıyla bunu yönetmene sunmak zorundaydı. Birkaç film vizyona girdikten sonra Columbus’un önceki çalışmalarından ilham alan birçok yönetmen, işlerini başlangıçta olması gerekenden çok daha kolay hale getirdi.

Columbus’un kariyeri boyunca ailesiyle zaman geçirme konusundaki anlaşılır kararı, yalnızca film yapımcılığının değil, aynı zamanda böyle ikonik bir özelliğin ele alınmasının da getirdiği zorlukları önemli ölçüde vurgulayabilir. Özellikle o zamanlar için Hollywood’daki çoğu insan, endüstriye daha fazla girmek için muhtemelen kariyerlerine odaklanmayı seçecekti. Her ne olursa olsun Harry Potter dünyası üzerinde büyük bir etkiye sahipti ve seri kesinlikle ona büyük bir teşekkür borçlu.