Film prodüksiyon programları, görsel efektlerin her zaman en uç noktada olmasını sağlar. Ancak bazen yapılan ufak hatalar izleyicilerin gözüne hemen çarpmasada sonradan kendini belli eder.

Bilgisayarla oluşturulan bu görüntüler, film izleyicilerinden ve eleştirmenlerden kötü bir izlenim alabilir ancak hemen kötü yaklaşmayın CGI, doğru kullanıldığında film yapımcıları için inanılmaz derecede değerli bir araçtır.

“Doğru kullanıldığında?” ifadesine dikkat edin. Bunun nedeni, efekt sanatçılarına işlerini düzgün bir şekilde bitirmeleri için giderek daha az zaman ayrılması ve bunun sonucunda da tamamlanmamış görsel efektlerin son kurguda yer almasıdır.

CGI saçmalıklarının büyük ekranda hatalara neden olmasından sorumlu olan sadece giderek sıkılaşan üretim programları değil. Yıllar geçtikçe, yönetmenler o sırada mevcut teknoloji (veya bütçe) ile gerçekten mümkün olmayan şeyleri başarmak için dijital efektlere de yöneldiler ve bu da kaçınılmaz olarak baş ağrılarına neden oldu.

O kadar konuştuk, peki CGI ne demek?

Günümüzde her içerik üreticisinin kullandığı green screen teknolojisinin gelişmiş halidir. Büyük bütçeli sinema filmlerinde efektlerin daha etkin ve kolay bir şekilde kullanılmasını sağlar.

Gelin hatalara bir göz atalım

X-Men Başlangıç: Wolverine

X-Men serisinde Wolverine’in yumruklarından çıkan kırılmaz metal pençeler pekte gerçekçi durmuyor.

Hobbit: Beş Ordunun Savaşı

Buradaki görsel efektler aslında çok kötü değil, ancak elflerin hepsi aynı yüz özelliğine sahip. Olayın derinliğine inildiği zaman buda bir CGI eksikliği olarak benimseniyor.

Oyuncak Hikayesi

Toy Story gibi tamamen animasyonlu filmler tamamen bilgisayar ortamında oluşturulduğu için en ufak herhangi bir hata CGI hatasıdır. Bu hatanın konusu Sid’in evindeki bir aydınlatma armatürünün yeri. Söz konusu yere koymak için deliğin genişletilmesi gerekiyor. Aksi halde oraya sığması mümkün değildi. Ancak film o kadar harika detaylarla kaplı ki izleyicilerin fark etse bile umursayacaklarından şüpheliyiz.

Fantastik Dörtlü

2015 Fantastik Dörtlü filminin prodüksyonu nazikçe söylemek gerekirse sorunluydu ve bu nihayetinde sinemalarda yayınlanan filmde pek çok soruna dönüştü. Bu sorunlardan daha az fark edilenlerden biri, Alev Adamın alevlerinin pek gerçekçi durmaması. Alevlerin yeterince düzgün gözükmediği ve dalgalanma hareketinin sürekli aynı şekilde hareket etmesi.

Hulk

Hulk ile ilgili çizgi romanlar inanılmaz derecede popülerdi ve filmi de olmalıydı, ancak bazı durumlar ters gitti.
Filmin yapımında 100’ün üzerinde sanatçıdan oluşan bir ekip çalıştı. Buna rağmen bir çok izleyici, ana karakterin
saçma görünmesi nedeniyle filmi görmezden geldi. Ancak, yaratıcılar bu film için bir devam filmi yaptılar ve 2008’de yayınladılar. Orijinal filmden çok daha başarılıydı.

Star Wars: Bölüm III – Sith’in İntikamı

Büyük olasılıkla sette kılıç oyunu oynayan yaşlı aktör Ian McDiarmid ve onun aceleye getirilmiş çekimlerinin sonucu olan bu sahne garip bir CGI hatası gibi gözüküyor.

Justice League

Dikkatli izleyiciler Henry Cavill’in canlandırdığı Superman’in bazı sahnelerinde ağız yapısındaki problemi fark etti.
Bunun üzerine Henry Cavill kesmediği bıyıklarının CGI tekniğiyle silindiği açıklandı. Bu işlemin Prodüksiyon şirketine 25 milyon dolara patladığı söyleniyor.

Bonus-Recep İvedik 6

Ülkemizde bu sektöre henüz sağlam bir adım atılmamış olunsada bazı filmlerde ufak tefek efektler görmekteyiz. Bunlardan biri Recep İvedik.